Roestvrij versus roestvast – Zack accessoires

Op het gebied van roestvrije en roestvaste bestaan nogal wat onduidelijkheden. Hier vindt u alle fabels en feiten over deze onduidelijkheden en daarbij tips om bijvoorbeeld de Zack rvs accessoires te onderhouden.

FABEL: Zack RVS kan niet roesten

De benaming roestvrij staal die in algemeen taalgebruik heel gewoon is, wordt ten onrechte gebruikt. Roestvast staal, ook RVS of inox genoemd, kan namelijk wel degelijk roesten! Wanneer Zack RVS in aanraking komt met chemische middelen of hevige vervuiling kan het artikel gaan roesten. Gelukkig zijn, met een beetje aandacht voor het Zack product en het materiaal, problemen eenvoudig te voorkomen.

FEIT: Zack RVS is bij goed gebruik ‘zelf herstellend’

Zack RVS is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Wanneer het chroom met zuurstof in aanraking komt, vormt het een onzichtbaar laagje chroomoxide. Dit laagje chroomoxide beschermt het onderliggende metaal tegen (verdere) roestvorming. Chroomoxide ontstaat telkens opnieuw wanneer ervoor gezorgd wordt dat het RVS in aanraking kan komen met zuurstof. Hoe u dit kunt doen? Simpelweg door het artikel goed te reinigen met een sopje van afwasmiddel en water, goed droog te wrijven en regelmatig te onderhouden met Zack RVS onderhoudsspray! Want, wanneer het artikel bedekt is met (ook dagelijkse) vervuiling kan het chroom immers niet met de zuurstof in de lucht reageren en zal het laagje chroomoxide zichzelf niet herstellen.

FABEL: Zack RVS kan prima gereinigd worden met Chloor

HELAAS , roestvaste staalsoorten zijn zeer gevoelig voor chloor! Wanneer RVS in aanraking komt met Chloor, Chloorhoudende of chemische reinigingsmiddelen, tast dit onherroepelijk de beschermende laag chroomoxide aan. Het Zack RVS product is dan niet langer beschermd tegen invloeden van buitenaf. Hierdoor zien ‘vuil’ (zoals urine), reinigingsmiddelen en water kans door te dringen tot de kern van het RVS en daar hun vernietigende werk te doen. Met uiteindelijk aantasting van het materiaal, waaronder roestvorming, tot gevolg.

FEIT: schoonmaakazijn is een goed alternatief voor Chloor

Inderdaad, er zijn prima schoonmaakmiddelen die zeer goed reinigen en niet schadelijk zijn voor RVS (maar ook porselein en emaille), zoals bijvoorbeeld Frosch azijnreiniger (Fa. E rdal Rex) en Froggy azijnreiniger (Fa. Werner & Mertz).

FEIT: zeep kan Zack RVS accessoires aantasten

Zeep kan de Zack RVS accessoires aantasten en laten roesten. Dit komt door de zuurtegraad van de zeep. Gebruik daarom altijd PH-neutrale of alkalivrije zeep, reinig het artikel regelmatig met een sopje van afwasmiddel en water en wrijf het RVS VS daarna met een zachte doek droog. Gebruik na reiniging regelmatig wat onderhoudsspray. Het reservoir van zeepdispensers vult u tot 2 cm onder de rand zodat de zeep niet over de rand komt en zo het RVS aan kan tasten.

FABEL: wanneer een Zack artikel door roest beschadigd is, is het niet meer te gebruiken

Nee hoor, gelukkig niet, want voor veel artikelen hebben wij alsnog een oplossing voorhanden. We voorzien u hierin graag van advies. Vaak bieden speciale reinigingsmethodes alsnog uitkomst. Dit zijn meestal methodes die u zelf prima kunt toepassen. Mocht dit onverhoopt niet lukken dan kunnen wij het artikel eventueel nog een speciale reiniging laten ondergaan. Wanneer reinigen geen mogelijkheid meer blijkt te zijn hebben wij, tegen vergoeding van kosten, voor de meeste artikelen reserve-onderdelen om het probleem te verhelpen.

FEIT: roest valt niet onder de garantiebepaling van Zack

Dat klopt, bij roestvorming hebben we meestal te maken met een zogenaamd ‘gebruikersprobleem’.

Het artikel is in zo’n geval onjuist of onvolledig onderhouden of gebruikt. Het probleem kan in dit geval niet onder garantie worden verholpen. Gelukkig hebben wij, zoals u eerder in dit artikel hebt kunnen lezen, meestal een goede oplossing voor handen. Stuur ons daarom altijd een e-mail met een foto en beschrijving van het probleem naar info@zack4u.nl. Wij laten u dan snel weten hoe dit probleem op te lossen is.

FEIT: hebt u een probleem met Zack RVS, dan helpen we u graag!

Wanneer u een probleem hebt met roest, of een ander probleem met een artikel, dan helpen we u graag met de oplossing. Stuur een foto en omschrijving van het probleem en uw gegevens naar info@zack4u.nl.

 

Artikelen 1 tot 50 van 389 in totaal

per pagina

Artikelen 1 tot 50 van 389 in totaal

per pagina